Hiperszuper

Tudnod kell, hogy Hős vagy.

Számos tudományos kutatás kimutatta azt, amit az atipikus tehetségek szülei mindennapi tapasztalataikból kifolyólag – mióta világ a világ – tudnak. Nevesül, hogy a szülőséggel kapcsolatos stressz-szintjük, depressziós tüneteik, valamint szorongásuk a többi szülőhöz képest lényegesen magasabb.

Függ a gyermek viselkedésétől, a párunk reakciójától és bevonódásától, illetve az önmagunkkal szemben támasztott elvárásoktól.  Az édesanyák a gyermek önszabályozó kihívásai (alvás, negatív érzelmek, evés, szenzoros érzékenység), míg az édesapák a gyermek viselkedése (aktivitás/impulzivitás, agresszió/ ellenszegülés és társakkal szembeni agresszió) területén éreznek inkább feszültséget és kényelmetlenséget. A szociális készség (kapcsolódás, társas viszonyok, kommunikáció) terén megélt közös sikertelenségek pedig mindkét felet azonos mértékben kedvetlenítik el. Fontos azt is észrevennünk, hogy a házastársak lelki egyensúlya nagymértékben befolyásolja egymás megküzdési sikereit.

Mentális egészségünk és életminőségünk megtartása az egyetlen út, amely önmagunk egyensúlyban tartásához, családunk, párkapcsolatunk és gyermekünk testi-lelki-szellemi épüléséhez vezet.
A Te utadon Neked kell végigmenned. A gyerekkorod óta cipelt batyut kibontva, a szüleiddel való kapcsolatodat feldolgozva. Alámerülve és újra feltámadva.
Néha leülhetsz pihenni. Sírj, ha segít. De aztán állj fel és minden nap tegyél meg 1 lépést. Érte, értük, magadért.

Egyszer egy hitében megtört édesanya az önfeladás határán egy zeneiskola folyosóján mesélte el a pedagógusnak, akitől épp átvette a gyermekét, hogy az éjszaka bújta az internetet és masszív kiégési tünetekkel bediagnosztizálta magát. Megdöbbenést és együttérzést várt. Ehelyett a tanárnő csak ennyit mondott: – „Az semmi! Én már harmadszor jövök onnan visszafelé. Mi, anyák, mindenre képesek vagyunk.”

Tapasztalatom szerint több év, mire emelt fővel, nyugodt léptekkel, magabiztosan jársz majd újra. De hidd el, minden erőfeszítésed megtérül. Harcedzett katona leszel. Fel a fejjel! Egyszer még az unokáid szüleit fogod arra tanítani, amit most megtanulsz.

És most igyál valamit, esetleg hallgass zenét és legyél büszke rá, hogy a Te oltalmad alatt próbálgatja erősödő szárnyait egy igazi, nagy lélek.